Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Гуртування довкола прапора: соціально-політичні зміни в Україні протягом першого року війни

Presenter(s): Микола Рябчук

Доктор політичних наук, провідний науковий працівник Інституту політичних та етнонаціональних досліджень Національної Академії наук України

January 28, 2023 @ 5:00 pm - 7:00 pm

Український жорсткий і досить добре організований опір російській аґресії виявився неабиякоюнесподіванкою для багатьох експертів, котрі протягом років змальовували українську державу якбезнадійно скорумповану й дисфункціонално, а суспільство – як глибоко поділене й нездоланнорозколоте. З’ясувалось, однак, що українці, як і кожен народ, здатні в критичних умовах, перед лицемекзистенційних загроз, консолідуватися, відкидаючи партикулярні інтереси та суперечності накористь загальнонаціональної єдності та солідарності. Соціологи називають таку суспільну реакціюна зовнішні виклики «гуртуванням довкола прапора» (rallying round the flag). Жодні загрози не здатні,однак, об’єднати людей у націю, якщо для того немає певних передумов. Чим, власне, є в Україні ціоб’єднавчі чинники, які особливості їхнього формування, наскільки ймовірним є їхнє збереження унормальних умовах «сталого розвитку», поза екстремальними обставинами? На ці та деякі іншізапитання доповідач спробує відповісти на підставі аналізу соціально-політичних процесів в Україніостанніх десятиліть та відповідних змін у ціннісних настановах, ідентичностях і політичних орієнтаціях.

Микола Рябчук, доктор політичних наук,провідний науковий працівник Інституту політичних та етнонаціональних досліджень Національної Академії наук України. Почесний президент Українського ПЕН-клубу,співзасновник та член редколеґії часопису “Критика”

 

 

Дискутант: Науковий секретар НТШ-А,професор Йоханан Петровський-Штерн

Details

Date:
January 28, 2023
Time:
5:00 pm - 7:00 pm

Venue

Shevchenko Scientific Society
63 Fourth Avenue
New York, NY 10003 United States
+ Google Map
Phone:
(212) 254-5130