«Музейна сфера України: стан і перспективи» Ігор Пошивайло, кандидат історичних наук, етнолог, заслужений діяч мистецтв України

October 17, 2009


Ігор Пошивайло, автор наукової монографії «Феноменологія гончарства: семіотико-етнологічні аспекти» (2000), відзначеної спеціальним призом на Міжнародному форумі книговидавців у Львові (2000) та першою премією ІІ Національного симпозіуму гончарства «Опішне-2001». Фулбрайтівський стипендіят 2009/2010

Cтан і перспективи музеїв в Україні

Чергова цікава зустріч відбулася в будинку НТШ-А в Нью-Йорку 17 жовтня 2009 року. Цим разом перед українським громадянством виступив етнолог, кандидат історичних наук, заслужений діяч мистецтв України Ігор Пошивайло. Як заступник директора з наукової роботи Національного центру народної культури „Музей Івана Гончара” він прочитав лекцію на тему „Музейна сфера України: стан і перспективи”.
Гість з України є Фулбрайтівським стипендіятом 2009/2010 рр., його монографію „Феноменологія гончарства: семіотико-етнологічні аспекти” (2000) добре відома фахівцям. Про наукові здобутки прелеґента розповів на початку зустрічі модератор програми Василь Лопух.

Ігор Пошивайло

У своїй доповіді Ігор Пошивайло віддав належне організації американської музейної справи і, спираючись на статистичні дані, порівняв головні показники в цій галузі в Україні та США. На думку доповідача, за останні роки розвиток музейної сфери в Україні поступово набуває пріоритетного значення. Починає давати плоди новий закон України „Про музеї і музейну справу”, ухвалений у 2008 році. Щоправда, за попередні два десятиліття назбиралося надто багато неґативних явищ і за базовими показниками українські музейники ще помітно поступаються своїм колеґам на Заході. Серед інших болючих проблем Ігор Пошивайло назвав залишковий принцип виділення бюджетних коштів, нестачу фахових музейних працівників, недостатній рівень забезпечення схоронности музейних фондів, неналежне комплектування музейних колекцій тощо.

Серед прикладів позитивних зрушень у цьому напрямку Ігор Пошивайло вказав, зокрема, на появу в Україні нових періодичних видань у царині музеєзнавства: часопис „Музейний провулок”, бюлетень „Український музей”, науково-популярний журнал „Музей України” тощо. Видано в українському перекладі таку фундаментальну працю з музеєзнавства, як „Загальна музеєлогія” Фрідріха Вайдахера (Австрія).

У лекції висвітлювалася історія та обставини створення нових музейних комплексів в Україні. У центрі уваги була розповідь про створення в українській столиці „Мистецького арсеналу”, який має стати найбільшим у Европі мистецьким комплексом. Слухачі мали змогу дізнатися про заснування музейних центрів у Батурині та Чигирині. Завданням нинішньої української влади є перетворити музейні комплекси на місця освіти, розвитку патріотичних переконань та, зрештою, і повноцінного дозвілля, – такою була одна з основних тез доповіді.

Екологія музейного простору в Україні:
реалії і перспективи

Протягом лекції Ігор Пошивайло знову і знову повертався до думки про те, що у музейній справі важливо подавати не лише експонат, але історію, образ, все те, що за тим експонатом стоїть. Значна частина лекції була присвячена історії створення та сьогоднішньому становищу в Національному центрі народної культури „Музей Івана Гончара”.

Пресова група НТШ-А