Nominating Committee Announcement

November 15, 2021

The Shevchenko Scientific Society in the USA will hold a general election for the presidency and board of the organization. After several delays due to the COVID-19 pandemic, the General Meeting will take place in person at the Society’s headquarters in New York City on December 18, 2021. All members are invited to attend, and eligible voting members will receive their ballot in the mail in advance.

There are two slates that are running in this term’s election. The short biographies of the members of both slates are listed below.

Склад Управи НТШ-А на каденцію 2021–2024 пропонований Номінаційною Комісією:

Номінаційна Комісія НТШ-А

Голова: Вірко Балей
Члени: Зенон Василів, Григорій Грабович, Юрій Добчанський, Мирон Стахів

ПРОПОНУЄ ТАКИЙ СКЛАД УПРАВИ НТШ-А НА КАДЕНЦІЮ 2021–2024:

 

 Президія

Президент

Halyna Hryn photoГалина Гринь – літературознавець, головний редактор журналу Harvard Ukrainian Studies. Автор статей з історії української літератури ХХ ст., редактор двох колективних монографій Hunger by Design (2008) і After the Holodomor (2014). Викладала літературу і мову в Єйльському, Гарвардському, Торонтському, Манітобському і Йоркському університетах. Екзекутивний директор Yale-Ukraine Initiative (1996–2002). Перекладач сучасної української літератури, зокрема творів Оксани Забужко («Польові дослідження з українського сексу», «Сестро, сестро») і Володимира Діброви («Пельце і Пентамерон»). Колекція оповідань Забужко Your Ad Could Go Here отримала премію за найкращий переклад від American Association for Ukrainian Studies (2021), а також AWSS Heldt Prize for Best Translation in East European, Slavic, and Eurasian Women’s and Gender Studies (2021). Здобула ступінь Ph.D. в Торонтському університеті. Дійсний член НТШ.

1-й Віце-президент і Делеґат до Світової Ради НТШ

Віталій Чернецький – літературознавець, культуролог, професор Канзаського університету, автор монографій англійською та українською мовами: Mapping Postcommunist Cultures: Russia and Ukraine in the Context of Globalization (2007), українська версія – «Картографуючи посткомуністичні культури: Росія та Україна в контексті глобалізації» (2013), наукових статей присвячених українській та російській літературам і українському кінематографу у світових контекстах, а також проблемам модернізму, постмодернізму, та постколоніялізму. Перекладач української літератури на англійську. Дійсний член НТШ.

Науковий секретар

Йоханан Петровський-Штерн – голова кафедри Єврейських студій та професор історії в Північно-західному Університеті в Чикаґо. За його внесок в східно-європейські та українські студії його було призначено Фулбрайтівським спеціалістом у Східній Європі, асоціативним членом Гарвардського Українського Інституту, Ординарним професором Українського Вільного Університету в Мюнхені, постійним професором-гостем Українського Університету у Львові та відзначено почесним доктором Університету «Києво-Могилянська Академія». Регулярно викладає в університетах Львова, Острога, Дніпра, Києва, Харкова, Чернівців. Автор семи монографій, серед яких Штетл: Золота доба єврейського містечка отримала Національну єврейську книжкову премію і була номінована на Пуліцеровську премію, книга Анти-імперський вибір отримала премію Американської Асоціації Україністів та Канадійську премію «Зустріч», а книга Євреї та українці: тисяча років співіснування (разом з Павлом-Робертом Маґочієм) отримала нагороду Президента Львівського книжкового форуму. Дійсний член НТШ.

Скарбник

Адріяна Гельбіґ – етномузиколог; професор музики і голова кафедри музики (з 2020) в Університеті Пітсбурґа. Викладає про світовий хіп-хоп, музику та інвалідність, і музикантів-в’язнів. Автор книг Hip Hop Ukraine: Music, Race, and African Migration (Indiana University Press, 2014) і ReSounding Poverty: Romani Music and Development Aid (Oxford University Press, forthcoming). Отримала стипендії від National Endowment for the Humanities, American Councils for International Education, IREX, і Fulbright. Бувший скарбник (2005–2015) American Association for Ukrainian Studies, збирала членські вкладки, виділяла гранти, та збирала кошти на майбутнє організації. Дійсний член НТШ.

Академічні віце-президенти

Сергій Плохій – професор кафедри історії імені Михайла Грушевського та директор Українського наукового інституту Гарвардського університету, один з провідних фахівців з історії України та Східної Європи. Його книги здобули низку міжнародних премій, включно з премією Антоновичів та Національною премією імені Тараса Шевченка і перекладалися багатьма мовами світу. Дійсний член НТШ.
Роман Широков – професор Ратґерського університету (associate professor). Викладає фізіологію, фармакологію, будову та функцію нервової системи у Медичній та Стоматологічній школах Нью-Джерсі. Дослідницька діяльність зосереджена на біофізиці та генетиці потенціалкерованих іонних каналів. Автор статей у провідних фахових виданнях. Співзасновник та адміністратор премії фонду Платона Костюка, якою НТШ-А щороку нагороджує найкращих молодих українських вчених медично-біологічної галузі. Голова Медично-біологічної секції. Член-кореспондент НТШ.
Григорій Грабович – Dmytro Čyževs’kyj Research Professor, Harvard University, Директор УНІГУ (1989–96), один із засновників і Президент Міжнародної асоціації україністів (МАУ, 1991–93), головний редактор часопису і видавництва «Критика». Автор кількох монографій про творчість Тараса Шевченка, найновіші – Taras Shevchenko: Poet, Artist, Icon. A Bicentennial Exhibition (2014) і «Шевченкові ‘Гайдамаки’: поема і критика» (2013), і також «До історії української літератури» (1997, 2003), «Тексти і маски» (2005), загальний редактор праці, яка стала головним осягненням Ювілейного Шевченківського проєкту, «Тарас Шевченко в критиці» (Том 1, 2013; Том 2, 2015). Дійсний член НТШ.
Вірко Балей – композитор, дириґент, піаніст, професор-емерит Невадського університету в Лас Веґасі (UNLV), бувший довголітній дириґент симфонічного оркестру Лас Веґас. З 1988 гастролює в Україні. Лавреат Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка (1996). Автор двох опер і двох симфоній, понад 65 інструментальних і вокальних творів. Опера «Holodomor (Red Earth. Hunger)» (концертна версія, прем’єра 2013) виконувалась на сценах Нью-Йорку, Лас Веґасу, і Києва. Музика до фільмів «Лебедине озеро. Зона», «Молитва за гетьмана Мазепу». Дійсний член НТШ.

Протоколярний Секретар

Лев Чабан – бібліотекар; бібліограф Польської, Південно- та Центрально-Європейської колекцій Гарвардського університету. Спів-автор бібліографії Юрій Володимирович Шевельов (Юрій Шерех) (1998) та наукових статей з українського та слов’янського бібліотекознавства. Член-кореспондент НТШ.

Голови Комісій

Бібліотечно-архівна
Юрій Добчанський – старший спеціаліст із каталогізації у Відділі германських і слов’янських мов Бібліотеки Конґресу. Займається оформленням предметного доступу та класифікації українських матеріалів. Диплом маґістра бібліотекознавства здобув у Католицькому університеті Америки. Голова Архівного-бібліотечної комісії НТШ. Дійсний член НТШ.
Статутова

Андрій Сороковський – історик і правник. Член Спілки адвокатів штату Каліфорнії (з 1980). Здобув докторат з історії у Школі Славістичних та Східно-Европейських студій Лондонського університету (1991). Працював дослідником по релігії в Україні в Кестон коледжі в Англії (1984–1987), редактором Harvard Ukrainian Studies (1993–1997), і дослідником у Департаменті Юстиції США у Вашингтоні (2000–2014). Дійсний член НТШ.

Осередків
Марта Кічоровська Кебало – антрополог; Ph.D. CUNY, головна представниця до Економічної і Соціяльної Ради ООН (UN/ECOSOC) від Світової федерації українських жіночих організацій, та співпрацівниця кількох комітетів неурядових організацій ООН. Викладала антропологію у Квінсборо і Квінс коледжах в Нью-Йорку. Автор статей про жіночі рухи в Україні і діяспорі. Членкиня Союзу Українок Америки. Дійсний член НТШ.
Комунікацій
Олена Ніколаєнко – політологиня, професорка у Фордгамському університеті (Fordham University), здобула ступінь доктора філософії (Ph.D.) в галузі політології у Торонтському університеті, обіймала гостьові посади у Гарвардському, Прінстонському, та Стенфордському університетах, а також у Національному університеті «Києво-Могилянська Академія» (НаУКМА). Досліджує демократизаційні процеси й політичні зміни у Східній Європі, суспільні рухи, участь жінок у протестах. Авторка багатьох статей. У книзі Youth Movements and Elections in Eastern Europe (Cambridge University Press, 2017) порівнює взаємодію молодіжних рухів з владою в Азербайджані, Білорусі, Грузії, Сербії та Україні. Дійсний член НТШ.
Фінансова
Зенон Василів – історик, професор історії, колишній довголітній голова кафедри історії, колишній в.о. директора Інституту Геронтології в Ithaca College, директор національної Програми акредитації учителів суспільних наук. Автор багатьох наукових праць з релігієзнавства, зокрема “Orthodox Churches in Ukraine,” у кн. Eastern Christianity and Politics in the Twenty-First Century, ред. Lucien Leustean (2014), Soviet Culture in the Ukrainian Village: The Transformation of Everyday Life and Values, 1921–1928 (forthcoming, Ibidem-Verlag Press of Stuttgart, Germany). Дійсний член НТШ.
Стипендійна
Адріяна Гельбіґ – етномузиколог; професор музики і голова кафедри Музики (з 2020) в Університеті Пітсбурґа. Викладає про світовий хіп-хоп, музику та інвалідність, і музикантів-в’язнів. Автор книг Hip Hop Ukraine: Music, Race, and African Migration (Indiana University Press, 2014) and ReSounding Poverty: Romani Music and Development Aid (Oxford University Press, forthcoming). Виграла стипендії від National Endowment for the Humanities, American Councils for International Education, IREX, і Fulbright. Бувший скарбник (2005–2015) American Association for Ukrainian Studies, збирала членські вкладки, виділяла гранти, та збирала кошти на майбутнє організації. Дійсний член НТШ.
Зв’язків з науковими установами
Олександра Грицак – професор соціології Рід-коледжу в Портленді. Авторка багатьох праць з соціології, найновіша – “Gender violence in Ukraine,” The Routledge handbook of Gender in Central-Eastern Europe and Eurasia, ed. by Katalin Fábián, Janet Elise Johnson, and Mara Lazda (2021). Член правління, колишній президент (2006–2009), віце-президент (2002–2004), American Association for Ukrainian Studies. Член правління (з 2013), бувший член Програмної комісії (2001–2019) Association for the Study of Nationalities. Член правління (2013–2016) Association for Slavic, East European, and Eurasian Studies. Дійсний член НТШ.
Дорадчо-правнича
Іванна Білич – правник, assistant attorney general, штат Нью-Йорк. Член Спілки адвокатів штата Нью-Йорка з 2009. Працювала помічником федерального судді Богдана Футея. Закінчила юридичний ф-т Київського ун-ту ім. Т. Г. Шевченка (2002), маґістр права (LL.M) у NYU (2007), маґістр міжнародних відносин у Колюмбійському Ун-ті (2008). Викладала і працювала в Школі права New York University. Авторка 15 наукових публікацій. Головний юрист організації RAZOM (2014–2015). Бувший президент VOLYA Institute for Contemporary Law and Society. Дійсний член НТШ.
Зовнішніх зв’язків
Аскольд Мельничук – письменник і професор; автор десять книжок, серед яких є чотири романи, колекція повістей, і новела про життя французького поета Рембо. Книжки визнані як The New York Times Notable і Los Angeles Times Best Books of the Year. Редактор книжок From Three Worlds: New Writing from Ukraine, Selected Poems of Oksana Zabuzhko, і видання про о. Данієла Берріґан. Здобув трирічну стипендію для художньої літератури від Lila Wallace Foundation, George Garrett Award, та PEN Magid Award за заснування журналу Agni. Засновник Arrowsmith Press і викладає в Університеті Массачусетс в Бостоні. Дійсний член НТШ.
Членства
Олександер Кузьма – головний директор розвитку Української Католицької Освітньої Фундації, організатор багатьох ініціатив на підтримку Українського Католицького Університету у Львові. Закінчив студії в Єйльському Університеті (BA in Literature) і юридичні студії (J.D.) в Університеті Нортістерн в Бостоні. Автор чисельних статей на теми наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, українських-єврейських та міжконфесійних відносин, реформ в секторі охорони здоров’я і людських прав, звільнення незаконно засуджених в’язнів. Авокація: композитор і музичний дириґент Українського вокального ансамблю «Євшан» в Гартфорді, Єйльського Російського Хору і церковного хору при Церкві Христа-Царя в Бостоні. Член НТШ.
Видавнича
Лада Біланюк – антрополог, культуролог, соціолінгвіст. Професор Вашингтонського університету (Seattle). Здобула освіту в Єльському і Мічиґанському університетах. Досліджує мовну політику, популярну культуру, і процеси формування ідентичності і націєбудування в Україні. Автор монографії Contested Tongues: Language Politics and Cultural Correction in Ukraine (2005) і багатьох наукових статей. Дійсний член НТШ.
Інформаційних технологій
Олег Коцюба – літературознавець, керівник видавничої програми в Українському науковому інституті Гарвардського університету, головний редактор порталу «Критики» www.krytyka.com та керівник веб-проєктів «Критики». Здобув ступінь доктора філософії (Ph.D.) у Гарвардському університеті за фахом «Слов’янські мови та літератури». Перед тим здобув ступінь маґістра в університеті ім. Людвіґа Максимиліяна у Мюнхені, Німеччина. Працював редактором зі славістики, східно-европейських та центрально-азійських студій у видавництві Academic Studies Press (Бостон). Член-кореспондент НТШ.

Вільні члени

Маргарита Бальмаседа – політолог (Ph.D., Princeton University), професор дипломатії і міжнародних відносин ун-ту Seton Hall, науковий співробітник УНІГУ. Досліджує політику енергоресурсів і декарбонізації в пострадянському просторі. Автор наукових статей і монографій. Найновіша книжка: Russian Energy Chains: The Remaking of Technopolitics from Siberia to Ukraine to the European Union (Columbia University Press, 2021). Нагороди: 2015 Best Foreign Book on Belarus за книжку Living the High Life in Minsk та CHOICE Outstanding Academic Publication for 2014 за книжку The Politics of Energy Dependency: Ukraine, Belarus and Lithuania between Domestic Oligarchs and Russian Pressure (U of Toronto Press). Дійсний член НТШ.
Андрій Даниленко – професор в Пейському університеті, почесний професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», редактор-засновник книжкової серії Studies in Slavic, Baltic, and Eastern European Languages and Cultures (Lexington Books-Rowman & Littlefield), головний редактор журналу «Українська мова» (Інститут української мови НАН України), автор і редактор численних книжок, зокрема останньо From the Bible to Shakespeare. Pantelejmon Kuliš (1819–1897) and the Formation of Literary Ukrainian (2016), Slavic on the Language Map of Europe: Historical and Areal-Typological Dimensions (2019), Куліш Пантелеймон. Повне зібрання творів. Переклади Шекспіра (2020). Дійсний член НТШ.
Павло Ґінтов – піаніст, музиколог. Докторат здобув у Manhattan School of Music, закінчив Московську консерваторію ім. П. І. Чайковського. Виступав з концертами в Carnegie Hall, Берлінській Філармонії, Нац. Театрі Верді в Мілані. Здобув перше місце на міжнародному конкурсі Такамацу в Японії. Видані CDs: диск творів Сергія Борткевича (2017) та диск “Piano Fantasies” (2021), який містить перше виконання Сонати-Фантазії Федора Якименка. Дійсний член НТШ.
Соломія Івахів – концертуюча скрипалька, голова струнного відділу Університету Коннектикут, професор консерваторії Лонджі, здобула докторський ступінь в галузі музики (Університет Стоні-Брук, Нью-Йорк), артистичний директор музичної серії МАТІ Українського Інституту Америки, та камерної серії «Соломія і друзі» (Solomiya & Friends) Університету Коннектикут, солістка Львівської філармонії, лавреат міжнародних конкурсів, заслужена артистка України (2021), нагороджена золотою медаллю ім. Фріца Крейслера (Fritz Kreisler – 2003), UConn SFA Young Scholar (2016), та Curtis Institute of Music Alumni Excellence Award (2019). Як педагог веде майстер-кляси в Бостонській та Оберлінській консерваторіях, Колумбійському та Єйльському уніерситетах, Curtis Summer Fest, Львівській музичній академії ім. М. Лисенка. Дійсний член НТШ.
Альберт Кіпа – Президент УВАН. Професор-лауреат порівняльної літератури емерит, голова Відділу мов, літератур та культур в Muhlenberg коледжі (1989–1993, 1997–2004), дослідник німецько-слов’янських літературних і культурних взаємозв’язків, особливо дослідженню творчості Лесі Українки у контексті німецької літератури кінця ХІХ—поч. ХХ ст., Ректор УВУ (Мюнхен, 2004–2007). Дійсний член НТШ.
Оксана Шевель – політолог і професор політичних наук (associate professor) в Tufts University; президент American Association for Ukrainian Studies та віце-президент Association for the Study of Nationalities; автор книжки Migration, Refugee Policy, and State Building in Postcommunist Europe (Cambridge University Press, 2011) та багатьох наукових статей в сфері порівняльної політики, міграції, та політики пам’яті. Вищу освіту отримала в Київскьому Державному університеті ім. Т. Г. Шевченка, ступінь маґістра в University of Cambridge, та захистила докторську дисертацію в Harvard University. Дійсний член НТШ.
Мирон Стахів – історик, археолог, історик архітектури, професор в університетах у штатах Конектикут, Массачусетс, Род Айленд, і в Україні. Навчався в Бравнському та Бостонському університетах: історична археологія. З 1970-тих працював в музеях, історичних організаціях як куратор і консультант, зокрема в Old Sturbridge Village, Colonial Williamsburg, Society for the Preservation of New England Antiquities. Директор Програми Фулбрайта в Україні (2006–2012). Дійсний член НТШ.
Василь Заячківський – математик, закінчив Львівський національний університет ім. Івана Франка, кандидат фізико-математичних наук. Наукова спеціальність: функціональний аналіз. Зараз працює в ділянці інформатики. Член-кореспондент НТШ.

Контрольна Комісія

Роман Куц (голова) – професор електронної інженерії Єйльського університету. Докторат здобув у Колюмбійському університеті. Директор лябораторії Intelligent Sensors Lab, дослідник і винахідник Brain-Based Devices. Відзначений нагородами за наукову діяльність. Почесний член Академії Вищої школи, Почесний Доктор Інституту кібернетики імені Глушкова, Член Академії Наук та Інженерії Конектикуту. Дійсний член НТШ.
Леонід Грабовський (заступник голови) – композитор. Закінчив Київський університет, композиторську освіту здобув у Київській консерваторії у Л. Ревуцького і Б. Лятошинського, навчався в аспірантурі (1959–1962), викладав у Київській консерваторії. Автор багатьох музичних творів (опер, симфоній, інструментальних та хорових творів), писав музику для кіно – «Криниця для спраглих» (1966), «Вечір на Івана Купала» (1968), «Мріяти і жити» (1974) та інших. Належав до групи українських музикантів «Київський авангард». Дійсний член НТШ.
Мелянія Нинка – астрофізик, Ph.D. з Колюмбійського ун-ту (2015). Науковий співробітник університету Massachusetts Institute of Technology у Бостоні. Учасниця проєкту NuSTAR. У 2012 р. за програмою цього проєкту запустили у космос рентґенівський телескоп. NuSTAR – перший телескоп з високоенергійним фокусуванням. Досліджує астрономічні об’єкти і вивчає функціонування внутрішньої частини галактичного центру. Нагороди NASA за досягнення групи за видатну роботу (2013, 2014, 2015, 2016). Авторка і співавтор 15 наукових публікацій. Член-кореспондент НТШ.
Орест Дейчаківський – колишній Політичний Радник з питань Білорусі, Болгарії, Молдови, Румунії, та України при Комісії Безпеки і Співпраці в Европі (1981–2017). Делегат американських делегацій до багатьох засідань в ОБСЕ і місій в 9-х країнах. Автор багатьої публікацій Комісії. Член-засновник The Washington Group, професійної асоціації для американців українського походження, член Вашингтонського осередка НТШ-А, і пише колонки для The Ukrainian Weekly. Здобув бакалаврський ступінь в Університеті Нотре Дам і маґістерський ступінь з Міжнародних відносин і управління в Джорджтавнському університеті. Член НТШ.
Катерина Наливайко – фінансист, керівник, та громадський діяч; працює керуючим директором в MAI Capital Management. Президент Українського Інституту Америки з 2019-го року. Член правління New York Common Pantry. Отримала вищу освіту в Barnard College та здобула ступінь MBA в Колюмбійському університеті. Член НТШ.

Усі кандидати на листі Номінаційної комісії погодились обняти пости, на які вони номіновані. Після виборів, обрані Голови комісій підберуть собі членів для своїх комісій. Всі зацікавлені повинні зголоситися до Голів комісій після виборів, до 31 січня. Членство комісій затверджується на засіданні нової Управи.

 


Альтернативна листа складу Управи НТШ-А на каденцію 2021–2024

До Номінаційної комісії надійшла друга листа, яку предствляємо членству НТШ-А на голосування:

 Президія

Президент

Олександер Мотиль – політолог, поет, письменник, перекладач і художник-живописець. Професор політології в Ратґерському університеті в Ньюарку, Нью-Джерзі. Спеціяліст з совєтології та проблем Центральної та Східньої Европи. Автор семи академічних книжок, редактор та спів-редактор 20 видань. Заступник директора Гарріманського інституту (1992-1998) та Відділу глобальних справ (1999-2008), лавреат Фундації Антоновичів (2019). Дійсний член НТШ.

 1-й Віце-президент

Василь Лопух – економіст. Доцент катедри Філософії та економічної теорії Тернопільського педагогічного університету. Віце-мер міста Тернополя з економічних питань. Співзасновник Центру Демографічних та Соціо-економічних досліджень українців у США. Технічний редактор Енциклопедії Української Діяспори. Автор статтей з проблем ринку праці, трудових ресурсів та міґрації українців до США. Член редколеґії Бюлетеня НТШ-А. Директор Адміністрації НТШ-А з 2000-2021 рр. Дійсний член НТШ.

 Науковий секретар

Анна Процик – історик, професор-емерит Кінґсборо коледжу (CUNY). Авторка монографій Russian Nationalism and Ukraine: The Nationality Policy of the Volunteer Army during the Civil War (1995), Giuseppe Mazzini’s Young Europe and the Birth of Modern Nationalism in the Slavic World (2019), збірки матеріялів Two Worlds, One Idea: Ten Years of Correspondence between Amnesty International Group 11 and a Ukrainian Political Prisoner, Zinovii Krasivskyj (2013) і праць про українську та російську історію XX ст. Науковий секретар УВАН. Дійсний член НТШ.

 Скарбник

Ігор Рак – відставний лікар, керівник фармацевтичної компанії, засновник і президент Osage Associates Ltd, тепер професійний тренер та наставник лікарів. Диплом лікаря отримав у Коледжі лікарів та хірургів Колюмбійського університету. Колишній секретар-скарбник, президент і голова ради Американської академії лікарів та слідчих. Був скарбником і головою фінансового комітету Національного альянсу для психічно хворих в штаті Делавері. Має досвід особистого фінансового плянування, приватних інвестицій та роботи з інвестиційними консультантами. Дійсний член НТШ.

 Віце-президенти

Михайло Грицак – юрист, полковник Армії США. Доктор юридичних наук (міжнародне право), закінчив юридичну школу Ратґерського університету (1989). У 2009 р. звільнився з військової служби у званні підполковника. Займається адвокатурою та працює у багатьох ветеранських організаціях. Член проєкту «Українські американські ветерани, Поранений український солдат». Автор публікацій в періодичних виданнях, зокрема в «Українському тижневику». Член НТШ.
Рената Голод – археолог, заслужений професор, іслямознавиця, та куратор відділу Близького Сходу в Музеї археології та антропології, Університету Пенсильванія. Членкиня Керівного комітету та голова журі премії Аґа Хана в ділянці іслямської архітектури. Учасниця археологічних польових розкопок в Сирії, Ірані, Марокко, Середній Азії, Туреччині, на острові Джерба (Туніс). Один із новіших наукових проєктів: дослідження половецького кургану у Чорноморському степу 1-ої третини ХІІІ ст. Президент Українського Музею в Нью-Йорку (2013-2017). Дійсний член НТШ.
Роман Брух – інженер, хемік-науковець, педагог, директор лябораторій масспектрометрії та електронної мікроскопії у Ратґерському університеті. Навчався в аспірантурі Національного університету “Львівська Політехніка”. 1993-2003 навчався в Технологічному Інституті Нью-Джерзі, в якому здобув дипломи маґістра інженера-механіка (1997) та доктора наук в галузі екології зі спеціялізацією хемії горіння (2003). Автор 25 наукових публікацій та трьох патентів. Aд’юнкт-професор у Патерсон університеті та Visiting Professor у ДеВрі університеті. Дійсний член НТШ.
Марко Андрейчик – літературознавець, перекладач, керівник програми українознавства в Гарріманському Інституті Колюмбійського університету, викладач української літератури на катедрі слов’янських мов та літератур Колюмбійського університету з 2007 р. Захистив докторську працю у Торонтонському університеті. Як музикант записав три студійних альбоми в Україні (1996, 1998, 2006) та виступив із низкою концертів. Дійсний член НТШ.

 Протоколярний секретар

Андрій Горук – історик, кандидат історичних наук, доцент Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича (2005-2015). Автор монографії «Національний та культурний рух поляків на Буковині: друга половина 19 ст. – 1914» (2005). Член-кореспондент НТШ.

 Вільні члени

Олена Данилюк – професор, докторат здобула в Інституті онкології і Центрі онкології Марії Склодовської-Кюрі (Польща). З 2004 р. працює науковцем і викладачем у Вейнському Державному університеті у Детройті, а з 2011 р. також на посаді ад’юнкт-професора у відділі Біомедичної Інженерії в Ловренському Технологічному університеті (Саусфілд). З 2018 р. працює у Відділі Патентування і Комерціялізації Технологій у Вейнському Державному університеті. Авторка 25 наукових праць. Голова Осередку НТШ-А в Детройті (2010-2016). Дійсний член НТШ.
Катерина Давиденко – філологиня, архівістка, перекладачка, музейниця. Освіта: М.А. з філології; M.S. з бібліотечно-архівної справи. Архівістка Відділу рідкісних книжок та рукописів Колюмбійського університету. Очолювала архів НТШ-А у 2009-2012 рр. Розробниця і кураторка кількох музейних проєктів та виставок. Як перекладачка співпрацює з кількома провідними міжнародними організаціями з прав людини. Членкиня Society of American Archivists та National Language Service Corps. Член НТШ.
Людмила Шпильова: бібліотекар-бібліограф вищої кваліфікації, диплом маґістра здобула в Лонґ-Айлендському університеті. Працювала заступником директора з наукової роботи у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К.А. Тімірязєва. Дослідниця Поділля. Укладач та упорядник бібліографічних покажчиків. З 1997 р. працює в Нью-Йоркській Публічній Бібліотеці на посаді старшого бібліотекаря відділу каталогізації. Бібліотекар УВАН. Член НТШ.